Sjunde våningen
 
Titel: Sjunde våningen
Författare: Åsa Grennvall
Antal sidor: 80 (Inbunden)
ISBN: 97891 8833 4527
Publiceringsår: 2002
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: -
 
Handling: En berättelse om ett djävulskt förhållande. En berättelse om en kvinna som inleder en relation med en man som till sist lår henne. En berättelse om hur det är att leva i ständig fysisk och psykisk misshandel. En berättelse som är byggd på en sann historia.
 
 
Omdöme: Ännu en stark berättelse av Åsa Grennvall som det faktiskt gör fysiskt ont att läsa. Särskilt eftersom många kan känna igen sig i det som skrivs, om inte som en part i en egen relation så i alla fall i någon närståendes relation. Den handlar om hur hon går igenom en normaliseringsprocess, hur hon börjar intala sig själv att hon förtjänar det här och att hon bara måste bli lite bättre för att han ska älska henne ännu mer. För han gör ju allt eftersom han älskar henne, intalar hon sig. Först är det gulligt att han blir svartsjuk, att han vill att de ska börja om på nytt bara de två utan något förflutet som spökar och att han försöker ändra på henne så att hon (och han) kan älska sig själv lite mer. Det eskalerar långsamt och till sist står hon isolerad från både alla sina nära och sig själv. Hon intalar sig själv att hon inte är värd mer. Sedan kommer våldet och även det blir normalt, något som blir vardag. Ända tills den dagen då han biter henne och spottar ut en bit av hennes hud, då äntligen lämnar hon honom. Först då inser hon det sjuka i situationen. 
 
Det är både svårt och inte svårt alls att leva sig in i situationen och berättelsen. För många verkar det främmande att stanna hos en man som slår men oftast sker det så långsamt att det blir normalt och vid den tidpunkten är personen redan så nedbruten psykiskt att han eller hon inte tror att hon förtjänar mer än så. Mina varningsklockor ringer så fort någon beter sig svartsjukt men så har jag heller aldrig befunnit mig i en sådan relation så jag är egentligen oviss om erfarenheten. I boken så skriver Åsa Grennvall att det var många som frågade hur hon kunde stanna kvar i en sådan relation, men allra flest gånger ställde hon faktiskt frågan till sig själv. 
 
 
Betyg: 4/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus 
 
Böcker som jag tidigare har läst av Åsa Grennvall: