Fredagsfråga - Deckaren och korrekturläsandet
Det är fredag och jag har slutat jobbet, ikväll väntar En skam med Magnus Betnér och Soran Ismail och med andra ord så är det en väldigt bra fredag helt enkelt. Jag undanflyr dock inte mina plikter utan här kommer veckans bokbloggsjerka i traditionsordning: Hur ser din syn på deckargenren ut och hur ställer du dig till dåligt korrekturlästa böcker?
 
Jag ska försöka att inte göra en så lång utläggning kring det här för det känns som om jag ändå aldrig kommer att få fram vad jag egentligen anser. Jag är väl egentligen lite kluven för samtidigt som jag läser mycket deckare själv så tycker jag (oftast) inte att det är särskilt bra litteratur. Deckare påverkar inte mig på samma sätt som till exempel Torka aldrig tårar utan handskar, Frankenstein, I kroppen min eller En av oss: en berättelse om Norge gör. Sådana böcker förändrar mig och det gör inte deckaren. Därför tycker jag att deckaren är en annan sorts litteratur, den har för mig högre underhållningskvalitet men kommer inte åt mig på djupet. 
 
Angående genrer och mallar så tycker jag att alla genrer följer mallar, annars hade det ju inte varit en genre? Genre och mall blir ju lite synonymer i frågan, det är ju så det avgörs i vilken kategori en bok hamnar. Däremot kan jag hålla med om åsikten om att deckaren har ganska stereotypa karaktärer, det är en ensamvarg med alkoholproblem. Vi har sett det i litteratur och vi har sett det på film. För mig är det den typiska polisen i en deckare men sedan finns det såklart bredare perspektiv om man även inom deckare innefattar historier som inte är rena jakter på mördare där det på sida ett begås ett brott och på den sista sidan tas fast en mördare. Deckare har ju kommit att bli mer än det.
 
Angående korrekturläsning känner jag att det inte är något problem som jag har stött på. Jag kan tycka att en bok är dåligt skriven men det skyller jag främst på författaren, då menar jag inte stavfel eller liknande utan att ett språk används som inte passar mig. Jag kanske är väldigt förlåtande eller också har jag haft tur och inte råkat ut för det. Jag vet inte. 
 
 
 
 
#1 - Boklysten

Dålig korrekturläsning är inte nånting som stör mig heller.

#2 - Hanneles bokparadis

Klart det hänger på författaren!

#3 - Linda

Jag börjar också undra om jag är väldigt förlåtande:). Men några fel stör mig inte, det går väl inte göra en bra bok till kass med några stavfel?!

#4 - Monika

Så här på rak arm kan jag bara komma på en enda deckare som har en ensamvarg med alkoholproblem som hjälte. Det är Harry Hole jag tänker på då och de deckarna är så långt ifrån ordinär deckare som jag komma :) Inte för att de berör mig, utan för att de alltid överraskar mig.

Svar: Jag tänker på Siri Bergman, Sebastian Bergman, Evert Bäckström, Beck, Wallander, Ewert Grens (?) Malin Fors osv. De flesta har problem med alkohol och om inte alla så nästan alla lever ensamma med jobbet som sin livlina. Och det här är bara svenska exempel :)
Carolina Edvinsson

#5 - Malin

Har insett de senaste månaderna att deckare verkligen är en bred genre. Det har fått mig att börja läsa vissa deckare. Det är bra böcker att slappna av med.

Svar: Ja, jag har lättast att fastna i en deckare då tempot ofta är högt. Så kallade bladvändare är nästan uteslutande deckare för mig :)
Carolina Edvinsson

#6 - Skriva läsa leva

Ja, att en genre är som den är, det hör ju liksom till och skapar en trygghet. Man vet vad man får. Några stavfel kan jag ha överseende med men inte om jag märker flera... Tycker inte de hör hemma i en förlagsutgiven bok helt enkelt :)

#7 - Vargnatts bokhylla

Jag har inte heller läst så många böcker där jag fastnat vid korrekturfel, så kanske är jag också väldigt förlåtande för det och lägger inte riktigt märke till det. Men förhoppningsvis är det väl så att böckerna helt enkelt inte har så många! :)

Svar: Precis, så kan man ju också se det och då är det ju väldigt bra :)
Carolina Edvinsson

#8 - inger

Jag tror att det är mycket ovanligt med dåligt korrlästa böcker. Särskilt inte böcker utgivna på etablerade förlag. Kanske får vi se det mer framöver i och med att egenutgivning ökar?
/inger

Svar: Hm ja, det har du nog faktiskt en poäng i och vi får se helt enkelt.
Carolina Edvinsson

#9 - Lena

Boktitlarna du nämner går inte ens att jämföra med deckare. Det där är böcker som berör, deckare är mer ren underhållning tycker jag!

Svar: Ja, jag håller med. Allt kan ju inte passa till allt.
Carolina Edvinsson

#10 - Funderskan

Var otroligt svårt att hålla jerkan kort idag!
Deckare påverkar inte mig heller på samma sätt som de böcker du nämner, men det förväntar jag mig inte riktigt heller. Vissa böcker läser jag för att bli påverkad, vissa böcker för slukas av dess handling. Vissa böcker vet jag inte varför jag läser, men oftast finns det alltid någon poäng med att läsa böckerna! :)

Svar: Håller helt och fullt med :)
Carolina Edvinsson

#11 - Lottens Bokblogg

Jag tycker också det är en annan sort och deckare berör mig inte på samma vis som andra böcker. Men säga att de är "sämre litteratur" därför? Nej, det ser jag inte vitsen med.

#12 - Kajsa

Såg En Skam i höstas i Umeå. Den var riktigt bra och tänkvärd. :)

Svar: Ja, det var ruskigt bra!!
Carolina Edvinsson

#13 - Mia Eggimann

Ja deckare är underhållande men man läser böcker av olika anledningar tycker jag. Ibland vill man bli berörd då väljer man kanske inte en deckare.

Svar: Ja, precis man får ju välja bok lite efter humör. Som när man plockar smågodis i en godispåse. Man gillar allt men väljer alltid ändå ;)
Carolina Edvinsson

#14 - Holavedsbruden Ewa K

Visst är det så att alla genrer följer sina egna mallar. Och ibland läser vi för att bli underhållna och ibland för att bli berörde och ibland för något annat.

Svar: Precis, det är bra med böcker att de har så mycket att erbjuda :)
Carolina Edvinsson

#15 - Therése

Fast alla deckare innehåller väl ändå inte alkoholiserade kriminalare. Tycker till exempel svenska författare är rätt duktiga på att frångå det! :)

Svar: Mycket möjligt, jag kanske har prickat in precis rätt ensamvargar i form av Evert Bäckström (alkoholist), Malin Fors (alkoholist), Siri Bergman (alkoholist), Sebastian Bergman (sexmissbrukare), Martin Beck (ensamvarg?), Wallander osv.
Carolina Edvinsson

#16 - C.R.M. Nilsson

Det finns vissa deckare som har berört mig väldigt mycket, till exempel För sina synders skull av Julie Parsons. Men generellt brukar de inte beröra mig heller.

Svar: Inte hört talas om så jag tar det som ett tips ;)
Carolina Edvinsson

#17 - Freja

Deckare/Kriminalromaner är en livslång kärlek för mig, sen jag läste min första Agatha Christie för en evighet sen. Jag gillar att de ofta har samhällskritik invävda i sig, det ger en bild av tidsandan. Oavsett genre är dålig korrekturläsning ett otyg som kan förstöra hela läsglädjen trots en bra intrig! Jag har inte läst "50 nyanser av..." men bläddrade i en kollegas bok, och på bara några sidor var det flera stavfel, syftningsfel och grammatiska fel. Jag hade aldrig klarat att läsa en sån bok!

Svar: Jag läste 50 nyanser på engelska, förmodligen lite bättre språk men upprepningar fanns det ju gott om.. Det kan irritera mig. Och korta meningar. Störigt.
Carolina Edvinsson