Nio liv
 
Titel: Nio liv
Författare: Emelie Schepp
Antal sidor: 361 (Inbunden)
ISBN: 97891 5096 1669
Publiceringsår: 2020
Serie: Jana Berzelius #6
Originaltitel: -
Första mening: "Regnet öste ner och den iskalla vinden letade sig in genom de slitna träningsbyxorna."

Handling: Polisen får in ett tips om att en ung man sitter fastbunden någonstans i Norrköping med en sprängladdning på sig och att allt detta ligger uppe som ett filmklipp på Youtube. Polisen förstår att ett fruktansvärt öde väntar honom. De lyckas identifiera platsen men hinner inte fram förrän bomben exploderar. Det är den fjärde medlemmen i det kriminella nätverket Komados som har mördats på kort tid. Men tillvägagångssätten skiljer sig så markant åt att det är osäkert om det rör sig om samma gärningsperson? Kan det röra sig om en gänguppgörelse? Vad skulle det annars kunna röra sig om? Kriminalinspektör Mia Bolander får hjälp av den nye utredaren Patrik Wiking att lösa fallen. Problemet är att ingen vill prata med dem. Ingen har hört något. Ingen har sett något. När Jana Berzelius dras in i utredningen inser hon att fallet har en direkt koppling till henne själv. Som åklagare har det alltid varit hennes uppgift att ta reda på sanningen. Nu får hon oväntad hjälp med att dölja den.

Omdöme: För mig innebär Emelie Schepp en snabbläst deckare med högt tempo, något som kanske inte sätter några djupare spår men som är väldigt underhållande för stunden. Och ungefär så blir det med den här boken också, även om jag tycker att den är lite svag vilket kan ha att göra med att serien nu kommer in i någon slags svacka. Det är svårt att krama ut för mycket ur samma karaktärer. Nu känns det dessutom som att det hela har spårat ur lite väl mycket och att karaktärerna nästan har skiftat helt fokus från en bok till en annan. Den förut så irriterande Mia känns plötsligt som en helt vettig person och Henrik som tidigare var en blek helyllefarsa har blivit en riktig tråkmåns. Och Jana som tidigare var spännande känns numera bara överdriven och som någon slags supermänniska som kan göra vad som helst och komma undan med det. Jag brukar inte ha svårt för trovärdighet i deckare men nu är det till och med så att jag tvekar på rimligheten. Jag vill helt enkelt se lite bättre karaktärsbygge och karaktärsutveckling. 

Men det går inte att sticka under stol med att det ändå på något sätt är lätt att läsa vidare, att det finns ett driv och ett tempo samtidigt som det inte är alltför lättvindligt eller ytligt. Jag gillar det fortfarande, men kanske inte lika mycket som jag en gång gjorde. Men så är det ju med alla deckarserier, ibland går det upp och ibland går det ner. Nu hoppas jag att det vänder till nästa bok, för den kommer jag självklart också att läsa. Jag vill ju fortfarande veta hur det ska gå för Jana Berzelius och alla hennes hundra hemligheter. 

Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus & Omnible

Böcker som jag tidigare har läst av Emelie Schepp:
Märkta för livet (Jana Berzelius #1)
Vita spår (Jana Berzelius #2)
Prio ett (Jana Berzelius #3)
Pappas pojke (Jana Berzelius #4)
Broder Jakob (Jana Berzelius #5)