Allt ska brinna
Titel: Allt ska brinna
Författare: Sofia Nordin
Antal sidor: 239 (Inbunden)
ISBN: 97891 2970 6062
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 12-15 år
Första mening: "Det är höst när jag kommer bärande på elden."

Handling: Minna och Agnes är bästa vänner och har varit det sedan den dagen de gömde sig i plinten för att slippa vara med på gymnastiken och spela brännboll. Det var då de bestämde sig för att genomföra sin första aktion och sin första förändring, att de ska göra något annat på idrottslektionerna än bollsport, och sedan dess har de bara fortsatt. De kämpar för vegetariskt alternativ i skolmatsalen, jobbar ideellt på ett hem för nyanlända och säger alltid ifrån när störiga killar behandlar dem nedlåtande. Tillsammans ska de förändra världen! Men så är det som om något går sönder i en av dem och vad händer när en hela tiden måste orka för två? Hur lagar man den man älskar mest av allt i hela världen?

Omdöme: Jag har haft lite svårt för Sofia Nordin tidigare, har liksom inte sett den storhet som alla andra verkar ha upptäckt men jag är glad att jag har givit författarskapet så många chanser som jag har gjort för plötsligt händer det att man blir omvänd och hittar ett guldkorn! Det här är verkligen en sådan bok för mig! Jag gick in med ganska låga förväntningar och blev därför helt golvad. Jag visste inte riktigt vad boken skulle handla om när jag påbörjade den och blev kanske därför lite extra berörd, det här är ju ett helt annat tema och en annan ton än hennes tidigare böcker som jag har läst. Redan inledningsvis vet vi att Minna kommer att dö och därför finns det ett stråk av sorg genom hela boken, vi vet ju hur det kommet att sluta. När vi vet vad som kommer att hända Minna så blir också alla varningstecken så tydliga men för bästa vännen Agnes som har varit med Minna sedan fjärde klass är alla dessa känslostormar och perioder av sömnlöshet helt normalt. Som så ofta i ungdomsböcker så figurerar de vuxna endast i bakgrunden och här blir det extra sorgligt att det inte är någon som ser Minna, på slutet verkar det som om hennes föräldrar ändå bryr sig men att de inte vet vad de ska göra. Det är dock ganska tydligt att Minnas problematik har funnits länge och att hon har försökt hitta sätt att självmedicinera sig. Men alla tycks stå maktlösa inför den kamp som pågår inuti Minna och hur vi än försöker så kan vi ju inte veta vad som pågår inuti en annan människa.

Samtidigt som Minna porträtteras fram genom berättarrösten Agnes så är boken full med politiska budskap. På ett sätt tycker jag att det vävs in snyggt men på ett annat sätt kan jag tycka att det blir lite väl mycket pekpinnar över det hela. Dock riktar sig boken till en ganska ung målgrupp och då kanske det är bra att det är tydligt. Dock så är varken Minna eller Agnes några övermänniskor, de lever ju i en samhällelig kontext precis som oss andra och det är inte alltid det är så lätt att leva efter sina egna principer. Agnes bryr sig mycket om vad andra tycker, Minna faller för fel killar och de båda är vegetarianer men inte veganer. De är helt enkelt människor som försöker så gott de kan men de är inga superhjältar och det tror jag är viktigt. För man vill ju knappast läsa om perfekta karaktärer. Jag hade kanske satt en lite äldre åldersrekommendation på den här boken faktiskt, den må vara lättläst men innehållsmässigt är den ändå ganska tung. Hur eller hur så rekommenderar jag den verkligen! 


Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Sofia Nordin:
En sekund i taget
Spring så fort du kan
Som om jag vore fantastisk
Äventyrsveckan
Om du såg mig nu
Snöstormen
Svag is

#1 - Agnes

Jag tyckte verkligen om Allt ska brinna!

Svar: Ja, så himla bra!
Carolina Edvinsson